Úvod / Blog

Obliba zlatých investičních mincí roste

Důvodem rostoucí obliby zlatých mincí je vysoká likvidita a také zvyšující se zručnost padělatelů slitků. Zlaté mince jako je Wiener Philharmoniker se kvůli náročnosti výroby téměř nekopírují.  

V e-shopech a v kamenných prodejnách zákazníci stále častěji nakupují investiční zlaté mince, které mají proti zlatým slitkům několik výhod. 

V oblibě ovšem mají Češi stále spíš zlaté slitky, podle ekonomů se ale jejich preference pomalu mění. „Zlaté mince s čistým obsahem zlatého kovu bez sběratelských přirážek jsou na postupném, avšak trvalém vzestupu. Důvodem je jednak vysoká likvidita těchto mincí a také stále se zvyšující zručnost padělatelů slitků. Mince se totiž kvůli vysoké náročnosti výroby v podstatě nekopírují. Mezi gramážemi stále vládne zlatá unce, a to jak ve slitcích, tak mezi mincemi. Cena v přepočtu na gram je takový zlatý střed, a pokud potřebujete prodat, nemáte dilema jako třeba u 100gramového slitku," vysvětlil Roman Pilíšek, zakladatel zlínské společnosti ZLATÉ REZERVY. Ta prodává v kamenných prodejnách a v on-line obchodech několik typů zlatých mincí. 

Nejznámější je Wiener Philharmoniker

"Vídeňský filharmonik" je jednou z nejoblíbenějších evropských investičních mincí. Ražena je již od roku 1989. Motivem je Vídeňská filharmonie, která je považována za jedno z nejlepších hudebních těles na světě. Stejně tak je ceněná i stejnojmenná mince.

Na její licní straně jsou vyobrazeny slavné varhany ve zlatém sále Vídeňské filharmonie. Kolem varhan přečteme nápis „REPUBLIK ÖSTERREICH", údaj o nominální hodnotě, velikost mince, ryzost mince „GOLD 999.9" a letopočet. Rub mince zdobí vyobrazené zvolené nástroje světoznámého vídeňského orchestru a nápis „WIENER PHILHARMONIKER".

Tato mince je ražena z nejryzejšího 24 karátového zlata, obsah drahého kovu a hmotnost garantuje rakouská vláda. Od roku 1989 do roku 2001 byla ražena v nominální hodnotě 2000 šilinků. Od roku 2002 v nominální hodnotě 100 Euro, ale cenově není mezi oběma variantami žádný rozdíl.