Úvod / Blog

Jak zjistit aktuální cenu zlata?

Cena zlata je klíčovou informací pro investory, obchodníky i běžné spotřebitele. Pochopení toho, jak se cena zlata určuje a kde ji lze sledovat, je nezbytné, pokud chcete do zlata investovat nebo obchodovat. Níže naleznete jednoduchý přehled toho, jak zjistit aktuální cenu zlata v různých měnách (Kč, EUR, USD) a jaké faktory cenu ovlivňují.

Jak se určuje cena zlata?

Cena zlata se stanovuje na globálním trhu, kde se obchoduje ve velkém množství. Klíčovou burzou pro obchodování se zlatem je London Bullion Market (LBMA), kde dochází k tzv. "fixingu" ceny zlata dvakrát denně. Tento proces určuje základní referenční cenu, která se používá globálně.

London Bullion Market (LBMA) je globálně nejvýznamnější trh pro obchodování s fyzickým zlatem a stříbrem. Sídlo má v Londýně a funguje jako over-the-counter (OTC) trh, což znamená, že obchodování probíhá přímo mezi účastníky trhu, bez centrální burzy. LBMA stanovuje tzv. London Gold Fix, což je referenční cena zlata stanovovaná dvakrát denně, která slouží jako základ pro většinu světových obchodů se zlatem. Členy LBMA jsou významné banky, těžařské společnosti a rafinérie. LBMA rovněž udržuje seznam akreditovaných rafinérií, které splňují přísné standardy kvality, známý jako Good Delivery List, což zajišťuje důvěryhodnost a likviditu obchodů.

Cena zlata se uvádí v dolarech za trojskou unci (1 trojská unce = 31,1035 gramů). Výsledná cena v eurech nebo českých korunách je pak ovlivněna také aktuálním kurzem těchto měn vůči americkému dolaru.

Kdo cenu zlata ovlivňuje?

Cena zlata je ovlivněna mnoha faktory:

  • Poptávka a nabídka: Pokud roste poptávka po zlatě (například v době ekonomické nejistoty), jeho cena stoupá.
  • Inflace a úrokové sazby: Vyšší inflace často vede k růstu ceny zlata, protože zlato je vnímáno jako bezpečné aktivum.
  • Geopolitické události: V době krize či konfliktů investoři často preferují zlato, což jeho cenu zvyšuje.
  • Síla dolaru: Jelikož je zlato oceňováno v dolarech, oslabení americké měny zvyšuje jeho cenu pro investory používající jiné měny.

Kde zjistit aktuální cenu zlata?

Existuje několik spolehlivých zdrojů, kde můžete sledovat aktuální cenu zlata:

  1. Investiční weby a aplikace:

    • Kitco.com: Jeden z nejpopulárnějších zdrojů pro sledování ceny zlata. Nabízí ceny v různých měnách (USD, EUR) a umožňuje sledování cen v reálném čase.
    • Goldprice.org: Další portál zaměřený na sledování cen zlata v různých měnách, včetně přepočtu na Kč.
    • TradingView: Investiční platforma, která zobrazuje cenové grafy zlata a umožňuje analyzovat cenové trendy.
  2. Finanční zpravodajské servery:

    • Bloomberg nebo Reuters pravidelně aktualizují ceny zlata na základě aktuálních dat z trhů.
  3. Banky a směnárny: Některé banky a směnárny poskytují pravidelné aktualizace cen drahých kovů, včetně zlata, a mohou zobrazovat ceny v různých měnách.

Jak sledovat cenu zlata každý den?

Pro každodenní sledování ceny zlata doporučuji následující postup:

  • Nastavte si upozornění na cenové pohyby: Platformy jako Zlatosnadno.cz umožňují nastavit upozornění, pokud cena zlata překročí vámi zvolenou hranici.
  • Sledujte ekonomické zprávy: Významné ekonomické události mohou mít velký vliv na pohyb ceny zlata, proto se vyplatí být informován.

Závěr

Aktuální cenu zlata lze jednoduše sledovat online na webových stránkách prodejců zlata nebo v mobilních aplikacích. Cena se stanovuje na globálním trhu, přičemž největší vliv mají LBMA a ekonomické faktory jako poptávka, geopolitická situace nebo vývoj inflace.